Зоран Янкович пред Livesport.bg: Гриша Ганчев ще изправи на крака ЦСКА!

вторник, 1 март 2016 г. | Прочетена: 2732805
Автор:
Зоран Янкович
Зоран Янкович
Принт Свали PDF
- Аа +

"Той обаче не е магьосник да направи това за една нощ, феновете трябва да му помогнат"


Бившият национал на България Зоран Янкович се съгласи да даде интервю за Livesport.bg и обяви смело, че хора с лични интереси са докарали футбола ни до много ниско ниво. Освен това той агитира феновете на ЦСКА да подкрепят Гриша Ганчев по пътя към тежкото му начинание да вдигне клуба на крака.

В момента Янкович е начело на китайския третодивизионен Хейлонджианг Лава Спринг с който има много сериозни амбици.

Той е играл в България само в тима на Литекс, където изкара два периода - от 2000 до 2002 година и от 2007 до 2008 година. 

Именно силните изяви за ловчанлии направиха така, че да стане национал на България и да изиграе 30 мача за нашата страна, като дори бе част от състава на Пламен Марков за Евро 2004 в Португалия.

- От скоро си поел китайски отбор. Разкажи малко повече за новата ти авантюра. Преди това беше в сръбска втора лига. Как се случиха нещата и какви са амбициите ти с този отбор. Има ли шанс лятото да видим някой български футболист там?
- Честно казано съвсем случайно станаха нещата в Китай. Просто приятел на мой познат тук купи отбора, който водя в моментa, и им трябваше спешно треньор. Обадиха ми се и ме попитаха, дали съм заинтересован да водя тима и да направя добра организация. На мен ми бе мечта да се върна тук, след като направих в Китай име като футболист, и веднага приех предизвикателството. Това е нещо хубаво за моето бъдеще като треньор. В момента сме в трета китайска дивизия и поне при нас няма как да играят чужденци, само местни играчи, към този момент.

- Според теб на какво се дължи цялата тази революция в китайския футбол - изляха се купища милиони за топ футболисти, които са в най-добрата си футболна възраст. Изглежда Китай вече става една от топ дестинациите. До къде смятат да стигнат китайците? Можем ли според теб до година-две да видим някое топ име като Меси или Роналдо там? Все пак единият вече е минал 30-те, а другият ги наближава, макар че двамата още са най-добрите футболисти в света.
- Стигна се до там, че целият свят се съобразява с парите и бизнеса. Просто в момента китайците са полудели да се надпреварват кой ще вземе по-голяма звезда в световния футбол. И нищо чудно ако скоро и най-големите звезди във футбола започват да идват в Китай, за да изкарват големи пари за по една година. Такива пари в Европа могат да се изкарат за 5 или 10 години.....

- Следиш ли българското първенство и какво ти е мнението за случващото се у нас?
- Следя, разбира се. Както винаги обаче има много простотии в българския футбол. Според мен обаче нещата тръгнаха да се уреждат и да се създава една футболна култура в България.

- Твоят бивш отбор Литекс бе изваден от елита. Според теб какво губи българския футбол без Литекс, който е отбор, който залага изключително много на млади местни футболисти и има изключително много национали от различни възрастови групи. Трябваше ли това да се случва?

- Според мен Литекс бе изваден прекалено строго от елитната група. Според мен в случая идеалното наказание бе да се отнемат точки, но да извадят отбора бе прекалено строго. Мисля, че трябваше нещата да се случат по следния начин и чак, ако се повтори подобна ситуация, тогава да се стигне до такава крайност

- Имал ли си оферта да поемеш Литекс или някой друг български отбор в скоро време?
- Не, не съм имал. Сигурен съм обаче, че и това ще стане в скоро време.

- Какво ти е мнението за националния ни тим? Паднахме се в много тежка група за световното....
- Да, наистина ни се падна много тежка група. Ако обаче погледнем истината в очите, то тогава всяка група в момента ще бъде тежка за България. Имахме шанс преди години да се класираме на Евро 2004 в Португалия и да направим нещо за бъдещето на българския футбол. Хора с лични интереси обаче развалиха всичко и докараха футбола в България на едно много ниско ниво.

- Гриша Ганчев, който покори въхове с Литекс, се захвана с ЦСКА. Той е изключително сериозен и доказал се човек. Смяташ ли, че той може да изведе ЦСКА от тази трудна ситуация до големи величини като участие в Шампионска лига например до някоя друга година?
- Проблемите при ЦСКА са натрупани през годините. Гриша Ганчев обаче не е магьосник, за да оправи отбора за една нощ. Според мен трябва една голяма подкрепа за него в момента и за целия проект на отбора от страна на всички фенове и "червената" общност. Нещата трябва да станат така, че отборът да си изчисти нещата и за това всички трябва да помогнат. Тогава ЦСКА отново ще покорява върхове. Сигурен съм, че Гриша Ганчев ще доведе нещата до успешен край и до 2-3 години отборът отново ще покорява върхове.

- Валери Божинов набира все по-голяма популярност в Сърбия. Ти може би си го следил по отблизо. Смяташ ли, че той намери най-после себе си в Партизан?
- Говорих с него по телефона няколко пъти и бях с него на няколко мача. Според мен решението да дойде в Партизан бе идеално за него и той си върна формата. Беше забравен като футболист, но сега е различно. Според мен трябва да продължава в същия дух за Партизан и може дори да си уреди много добър трансфер, например в Китай. Той има потенциала да прави големи пари, както световните звезди.