Жълтите жилетки и футбола

четвъртък, 10 януари 2019 г. | Прочетена: 113162
Автор:
Изпълком на БФС
Изпълком на БФС
Принт Свали PDF
- Аа +

У нас няма кой да се разбунтува срещу феодалното парти


Жълтите жилетки? Да, това не са служители на КАТ или Градска мобилност. А борци за справедливост. Но не у нас, а в Европа. Защо с появиха?


За да посочат с пръст в лицето на Европа, че тя има едни от най-слабите политици в историята си. И защото дори хората в цивилизования Запад не искат вече да живеят така.

 

Заговори се за жълти жилетки и у нас. Има ли ги, няма ли ги, ще се появят ли? Ще видим. Нашата работа е да пишем за спорт и в частност и за футбол. Специално българският - да, той плаче за жълти жилетки.

 

Родният футбол от осем години е феодално бизнеспарти, което огледално показва знаменитата формула на Маркс за капитализма - ПАРИ И ПАРИ ПРИМ. Тези пари живеят в затворен кръговрат, имат една посока и един начин на умножаване. 

 

 Първо се раздават у нас. На съдии, на футболисти, на цели отбори. В резултат - едните бъркат, когато трябва, а другите излизат с кървясали очи на терена, за да вземат точки от конкурента на ПАРИ ПРИМ. И така осем години. 

 

От време на време на ПАРИ ПРИМ формата му пада. Има опасност да загуби точки, особено в началото на първенството. Няма страшно - тогава идва някой Чинковец или друг такъв подобен. И оправя нещата. Така и Чинковеца ще има работа, наряди и позиции в ранглистата, и феодалното бизнеспарти няма да спира музиката. 

 

След това ПАРИ ПРИМ рутинно печели титлата и тръгва към Европа. ако не влезе в Шампионската лига, и Лига Европа никак не е зле. От там се осигуряват достатъчно пари за високи заплати и за трансфери на добри за нашите стандарти футболисти. По-добри със сигурност от тези на конкурентите, струващи по 50 - 100 000 евро.

 

Така кръгът е затворен. По-висока класа, плюс съдии, плюс куфарчета в съблекалнята за мотивация. Краят на това уравнение е наречен шампионска титла. И поредната основа за ПАРИ ПРИМ.   

 

В момента футболът ни е заспал зимния си сън, а отборите са по двумесечни подготовки. Но напролет ще видим още една академична лекция на Капиталът на Карл Маркс в съвременни условия. 

 

Изедниците раждат жълти жилетки. В България капитализмът има лицето на Франкенщайн, футболният бизнес - също.

 

Въпросът е - има ли кой да се разбунтува или протърканият анцуг на провинциалния футболен делегат ще осигури нова бизнесгодина на ПАРИ ПРИМ?

 

ТОП за деня