Ударно начало на Балканското по таекуондо в Турция, седем балкански шампиона

неделя, 12 ноември 2017 г. | Прочетена: 661767
Автор:
Балканско по таекуондо
Балканско по таекуондо
Принт Свали PDF
- Аа +

Поредно доказателство за възхода на българското таекуондо


Повече от отлично стартира XIX Балканското първенство по таекуондо, което тази година се провежда в Одрин, Турция. Участие взимат 8 държави и над 1200 състезатели във всички възрастови групи. Само в първия състезателен ден България спечели седем златни, четиринадесет сребърни и десет бронзови медала.
Балканско по таекуондо
Балканско по таекуондо
Световният шампион за кадети Александър Джорджев прибави и балканска титла в своята богата колекция за тази година. "Гладиаторът" грабна златния медал в категория до 57кг. с категорични победи. В първата среща отстрани състезател на домакините с 13 на 4, а във втората, която бе за класиране на финал отново не даде шанс на силните таекуондисти от Турция, побеждавайки с 27 на 6. На финала Джорджев отново показа голямата си класа и грабна златния медал, след като двубоят му с таекуондист на Румъния бе прекратен заради превъзходство в резултата 30 на 4.
Балканско по таекуондо
Балканско по таекуондоЕвропейският шампион за кадети Даниел Ладжев в кат. до 49кг. също последва успехът на Джорджев и стана балкански шампион. Състезателят на ТК "Августа" отнесе представител на Босна и Херцеговина на старта, последва много ценна победа на д турчин с 19 на 18, ковто го прати на финала. Там Ладжев се изправи срещу опитен таекуондист на Сърбия, но не му даде шансове и в крайна сметка се нареди на най-високата стълбичка на победителите, грабвайки златния медал.


Митко Стойнов в кат. до 45кг. извървя тежък път до златото, след като във всички срещи имаше за съперници представители на домакините. Той показа българския дух и с категорични победи позлати своята игра ставайки балкански шампион.


При жените най-добрата наша състезателка Никол Чорбанова успя да се поздрави с първото място и титлата балканска шампионка в кат. до 53кг. Тя отстрани състезателка на Сърбия с 5 на 0, а в решителната битка за златото не даде шансове на представителката на Босна и Херцеговина побеждавайки с 8 на 2.


Сребърни медали спечелиха Йордан Колев в категория до 80 кг., Виктор Александров,Габриела Кацарова, Калина Петрова, Кирил Механджийски, Николет Костова и Емилия Тасева. Бронзови отличия взеха Георги Тасков, Ралица Петрова, Димитър Гешев и Кристиян Златев.


С този си грандиозен успех българските таекуондисти заемат второ място във временното класиране, като пред нас е тимът на Турция, а трети са представителите на Сърбия. Това става въпреки многото технически проблеми, които накъсаха състезателния ден и множеството съдийски грешки. Днес излизат състезателите при юношите, кадетките и останалите мъже и жени.

Балканско по таекуондо
Балканско по таекуондо

В дисциплината Пумсе България спечели 3 златни медала. Един при отборно кадети момичета, и два в индивидуалните дисциплини. Освен това България взе още 7 сребърни и 7 бронзови медала. В генералното класиране сме на трето място след Турция и Сърбия.

 

ТОП за деня