Шефът на съдиите проговори пред LIVESPORT.BG за грешките на реферите (ВИДЕО)

понеделник, 11 юни 2018 г. | Прочетена: 473817
Автор:
Йордан Сталев
Йордан Сталев
Принт Свали PDF
- Аа +

Йордан Сталев с ексклузивно интервю пред нашата камера


Председателят на Съдийската комисия Йордан Сталев даде специално интервю за предаването на LIVESPORT.BG и TV1 "На ринга", в което коментира грешките на съдиите в края на шампионата. 

Както е известно, Станислав Тодоров зачете гол от засада на Витоша (Бистрица) в плейофа срещу Пирин. Станислав Ставров пък не даде дузпа на Ботев (Пловдив) в реванша за Купата в полуфинала срещу Славия.

Ето мнение на Сталев относно тези два случая пред нашата камера:

"Наистина сериозни съдии направиха сериозни грешки, но това е част от играта. Както грешат съдиите, така грешат и футболистите. При играчите обаче тези грешки не се коментират толкова много, колкото съдийските.

Допуснати грешки от съдиите не са били умишлени, с някаква цел. Просто това е дадена ситуация в мача, която те са я видяли по определен начин. Това е напълно нормално. Всеки, който е бил на терена в това число и аз, е допускал грешки.

Вие, журналистите преди няколко дни бяхте съдии и видяхте, че не е толкова лесно.

Имах разговор със Станислав Тодоров след мача Пирин - Витоша (б.р Тодоров зачете гол от засада на Витоша), тъй като след всеки мач се чувам със съдията. Аз вярвам на Тодоров, с когото се чух около час след края на двубоя в Благоевград. Той ми сподели, че от позицията, която е имал в конкретната ситуация е, че футболист на Пирин играе с топката, затова е решил да не зачете вдигнатия флаг на страничния рефер.

Впоследствие, след видеоповторенията от страна на телевизията се вижда, че в тази деликатна ситуация има има крак на играч на Витоша, както и крак на футболист на Пирин, който също посяга към топката. От гледната точка на съдията аз мога да застана зад него, защото не виждам причина Станислав Тодоров да отсъжда нещо, което не е видял.

Относно Станислав Ставров, който ръководи полуфиналния реванш за Купата между Славия и Ботев (Пловдив), всички видяхме, че той не даде дузпа за "канарчетата", въпреки че такава имаше, а той се намираше близо до ситуацията. Съдийската комисия отчете тази грешка и според правилата приложихме това, което трябваше, а именно "спиране на правата за мачове от нивото, на което свири за определен период. Съгласно изискванията, които спазваме той свиреше в по-долни дивизии, за да не губи форма.

Наказанието на определен съдия зависи от оценката на съдийския наблюдател и преценката на СК. Ако оценката му е 7,9, това означава, че има допусната една сериозна грешка. Тогава СК се събира и решава дали този съдия ще продължи да свири във Втора лига или ще слезе по надолу. Ако има по-ниска оценка, тогава Втора лига отпада като вариант и той отива да свири по-надолу за определен брой срещи.
 
®Livesport.bg /