САМО В LIVESPORT.BG: Страхотни резултати очакват Левски! (ВИДЕО)

петък, 25 юли 2014 г. | Прочетена: 3022767
Автор:
Давид Серано
Давид Серано
Принт Свали PDF
- Аа +

САМО В LIVESPORT.BG: Страхотни резултати очакват Левски! (ВИДЕО)


Давид Серано
Давид Серано
Макар че Левски е в тотална криза в последните години, а хубавите неща в клуба се броят на пръсти, "синята" аудитория може да се зареди с нотка на оптимизъм. Причината - в школата на "Герена" най-накрая взеха знаещ човек с отлични познания за футбола и методите на работа с подрастващите кадри, в лицето на испанеца Давид Серано. Симпатичният методист даде да се разбере, че е на "ти" с футбола, което не поставяме под съмнение след интервюто, което взехме от него. Вижте какво каза Давид Серано специално за LIVESPORT.BG:


ЗА ОЧАКВАНИЯТА МУ В ЛЕВСКИ


Работил съм във Виляреал, в училището на Барселона, а също така бях част и от екипа на Рафаел Бенитес (б.а. - по времето, когато испанецът бе треньор на Ливърпул). Много съм доволен да бъда тук в Левски, да работя и помагам за развитието на школата заедно с Даниел Боримиров. Да, имаме много работа за вършене, това е ново начало за Левски, но се надявам до 3-4 години мъжкият отбор да бъде пълен с кадри от академията на клуба. Избрах да работя в България, защото сметнах, че сега е моментът да направя нещо различно, да се докажа извън Испания. Смятам че Левски е правилното място, за да го направя, да започна нещо ново.

ЗА ВИЗИЯТА МУ ЗА ФУТБОЛА


Аз съм от Испания, затова обичам стила "тики-така", но разбира се, за да го приложиш са нужни футболисти с определен стил на игра като Иниеста, Меси, Шави...Важно е да притежаваме и да търсим топката, да си подаваме, но най-важното е знанието и умението да го правим. Виждаме, че играчи като Шави, Меси и Иниеста не са силни физически, но те знаят какво да правят с топката във всеки един момент. Това е стилът, към който ще се стремим да наложим и в Левски. Стартът, скоростта, издръжливостта са важни, тактиката, техниката, но най-важното е играчите да свикнат да използват мозъка си. Да, Барселона създаде и разви идеята за този стил на игра, но се случи заедно с помощта на ръководство и фенове. Разбира се, не бе лесно през първата, втората, третата, четвъртата година. Това е нещото, което хората трябва да знаят и да са наясно, защото е много, много трудно. Да имат търпение, защото резултатите не идват с първата или втората година. Ще дам пример с Виляреал, които имат малко по-различен стил, но общо взето копират модела на Барселона, затова и постигат резултати - успяват да наложат много футболисти от школата в първия отбор. Най-важното е да имаме търпение, но и да изберем един път, който да следваме. Път, за който е нужно време. Време за промяна на манталитета на клуба като цяло - на треньори, играчи, президент и т.н. Затова трябва да си запознат с трансферния маркет, да обикаляш градовете, да търсиш точните хора. Например, Кристиано Роналдо не е футболист за Барселона. Да, той е невероятен, но за стила, за който говорим са нужни по-специфични неща.

ЗА ШКОЛАТА


Влюбен съм в отбора до 17 години. Този състав разполага с много, много добри футболисти, от които 4-5 момчета са на много добро ниво. Ако работим както трябва с тях, съм сигурен, че до 3 години тези футболисти ще бъдат в първия отбор. Отборът до 12 години също е добър, но все още са прекалено малки (смее се). Аз говоря за следващите 3-4 години. Говоря за играчи, които могат да бъдат част от националния отбор на България.
ЗА РАБОТАТА МУ В ЛЕВСКИ
Левски
Левски -


Договорът ми като за начало, е за срок от една година, но се надявам да остана. Работата ми в Левски ще се състои с това, заедно с Иван Колев да наблюдаваме начина на работа на треньорите в школата. Това важи за всеки един от тях, след което трябва да кажем какво е нужно да се промени в тренировъчния процес, да дадем насоката. С други думи казано - заедно с Иван Колев трябва да направим така, че да следваме модела, който иска да следваме Даниел Боримиров. Виждам, че в България много от треньорите предпочитат да работят аналитично. Не смесват тактика, техника и кондиция. Искам това да се промени. Искам да интегрирам всичко - техника, тактика, кондиция, психология, разбирането за играта. Ако успеем да достигнем тези пет неща, тогава ще достигнем модела, който търсим. Това, което виждам, е че липсват тези пет елемента. Не само в Левски, а в българските клубове като цяло. Например - прави ми впечатление, че могат да работят по един час само за кондиция без топка! Това е футбол - можеш да работиш за кондиция с топка. Не е хубаво, това нещо трябва да се промени, защото по време на мач играеш 90 минути с топка, затова трябва да я включиш в тренировката, което е много, много важно. Хубавото е, че нивото на треньорите в школата в Левски е високо. Искат да се докажат, слушат много внимателно, ентусиазирани са да работят за клуба, познават традииците му. Според мен, имаме най-добрите треньори!

ЗА ПЕПЕ МУРСИЯ, ГОНЗО И БОРИМИРОВ


Поддържам добри отношения с Пепе Мурсия. Когато той дойде да подпише договора си, ми се обади и ми каза "Давид, в Левски търсят методист, искаш ли да дойдеш?". Затова и се надявам да помогна на Пепе, колкото се може по-бързо с младите играчи. Виждаме, че има нов стил "тики-така", който налагат германците. Това е нормално, защото испанския такъв постигна много високи резултати - и на национални ниво, и в Барселона. Затова трябва да гледаме, да следим това, което се случва при германците. Да видим какво ново ни представят и предлагат. Точно заради това искам в Левски да се опитаме да миксираме най-доброто от двата стила "тики-така". Ако успеем, ще постигнем много, много добри резултати. За първия отбор? С Пепе Мурсия Левски може да стигне далеч. Той е един от добрите испански специалисти, тренирал е играчи като Фернандо Торес, интересува се много от футбола. Ако Левски има търпение към Пепе, той ще вкара отбора в Европа. Тази година ще е трудно на отбора да спечели титлата, тъй като Лудогорец е по-напред, но съм сигурно, че догодина Левски ще се бори за отличието. Много е важно, че начело на клуба са Георги Иванов и Даниел Боримиров, които са имали възможността да се докоснат до Шампионската лига. Когато погледнеш Боримиров в лицето, виждаш сърцето на Левски, а това е много важно за един клуб. Само Левски!

 

 

 
®Livesport.bg /

ТОП за деня