Провал за българките в Откритото първенство на Австралия

вторник, 8 януари 2019 г. | Прочетена: 111240
Автор:
Виктория Томова
Виктория Томова
Принт Свали PDF
- Аа +

Виктория Томова и Елица Костова загубиха двубоите си 


Виктория Томова и Елица Костова отпаднаха в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Австралия. Първата ракета на България отстъпи на играещата за САЩ Варвара Лепченко след 6:4, 2:6, 6:7(6:10), а Костова загуби от американката Никол Гибс с 4:6, 2:6.

 

Именно Гибс миналата година отстрани Томова в първия кръг на основната схема. Тогава 23-годишната софиянка влеза като "щастлива губеща". Този сезон тя имаше много тежка съперничка на старта и след битка, която продължи 2 часа и половина Вики трябваше да напусне корта победена. Българката завърши мача с 16 печеливши удара и 42 непредизвикани грешки. Тя имаше много силни сервис геймове, но и допусна девет двойни грешки.

 

Томова стигна до успех в първия сет, въпреки че стартира мача с три загубени гейма. Във втората част Лепченко, която е 134-та в света, използва някои методи да накъса играта. Тя на два пъти забавя разиграването при втори сервис на съперничката си, което доведе до двойни грешки, а след това и до пробив. Малко преди края на втория сет 32-годишната Варвара взе и медицински таймаут.

 

В третата част Вики имаше своите шансове, като първо поведе с 2:0, но резултатът бе изравнен при 3:3. След това сервираше за мача при 5:4, но Лепченко успя да върне пробива. Стигна се до тайбрек, като това бе първият мач при жените, в който се игра по новото правило - тайбрек до 10 точки при 6:6. В него опитната Варвара водеше от самото начало и стигна до победа с 10:6, въпреки че при точката, с която спечели много съмнително бе даден аут на топка на българката.

 

В двубоя на Костова такива драми нямаше и той приключи за 1 час и 17 минути. Резултатът обаче не е точно отражение на случилото се на корта. Елица бе равностойно в доста големи периоди от мача. Тя върна пробив и изравни за 4:4 в първия сет, но след това Гибс измъкна сета. Във втората част Костова също имаше своите шансове. Тя спечели при сервис на съперничката си за 2:4, но загуби оспорван гейм веднага след това, което даде прекалено голяма преднина на

 

ТОП за деня