Нужни ли са стюардите по българските трибуни?

събота, 12 януари 2019 г. | Прочетена: 109904
Автор:
Ексцесиите на трибуните по време на Левски Лукойл - Балкан
Ексцесиите на трибуните по време на Левски Лукойл - Балкан
Принт Свали PDF
- Аа +

Най-добрият вариант е полиция и охранителни фирми да работят заедно


Преди няколко дни министърът на младежта и спорта Красен Кралев заяви в ефира на БТВ, че "стюардите нямат сили и възможностите да се справят с хулиганските прояви по трибуните", с което даде заявка за връщането на полицията по българските терени.

Повод за това изказване на Кралев бяха инцидентите от баскетболното дерби между Левски Лукойл и Балкан в "Универсиада", когато фенове на "сините" потърсиха физическа саморазправа с привържениците на тима от Ботевград, в която имаше доста жени и деца. Единствено намесата на жандермерията попречи да се стигне до по сериозни сблъсъци. 

И тук министър Кралев е прав. Наистина не е нормално стюарди от фирма „ЛСФК Секюрити” (Левски София Футболен Клуб), която се състои основно от членове на Националния клуб на привържениците (НКП) и фракцията „София Запад”, да охранява гостуващи фенове, независимо дали са от Ботевград, Самоков или някъде другаде. Най-малката провокация е предпоставка за сблъсъци, имайки предвид темперамента на членовете на агитките.

За сигурността на гостуващите фенове трябва да се грижи полицията. Видяхме, че в сряда на мача между двата тима това имаше ефект и нямаше ексцесии по трибуните въпреки огромното напрежение, което бе наложено предишните дни.

Тук обаче възниква и едно голямо НО. На кого му е нужна полиция на мачове като ЦСКА - Верея, Левски - Септември или с други думи на мачове, които нямат особен фенски заряд.

По този начин ще се товари бюджета на клубовете. Неслучайно домакинските мачове на тимове като Септември, Славия, Витоша Бистрица и други се охраняват от стюарди, които си вършат отлично работата и не допускат инциденти, а и не струват толкова скъпо, колкото полицията.

Затова по време на съставянето на предложения от министър Кралев нов закон за спортното хулиганство най-добре ще е политиците да седнат с лидерите на агитките и на охраняващите фирми да обсъдят как ще бъде осигурена безопасността на зрителите.

Най-добрият вариант е полиция и стюарди да работят заедно, защото има доста примери как само с полиция не става (сбивания между фенове и полицаи) и само със стюарди очевидно не удачен вариант.

За нарушителите на този закон да има тежки санкции, защото не нормално заради десетки фенове на определен отбор да страдат стотици или хиляди. Освен това в залите и на стадионите да бъде инсталирано видеонаблюдение, което да помага за хващанет на извършителите. 

Като се изкорени спортното хулиганство, тогава ще залите и терените ще бъдат пълни. Всичко това зависи както от държавата, така и от клубовете и феновете.
 
®Livesport.bg /