Най-важният мач!

четвъртък, 13 октомври 2016 г. | Прочетена: 1744328
Автор:
Феновете на ЦСКА знаят как да подкрепят
Феновете на ЦСКА знаят как да подкрепят
Принт Свали PDF
- Аа +

"Ако не дойдеш, не е важно! Щеше да бъде важно, ако беше дошъл!", е водещата сентенция за Сектор "Г"


"Разделени заедно" - имаше такъв филм в края на 90-те, посветен на любовта, романтичен... ЦСКА винаги се е радвал на любов от страна на своите фенове, благодарение на които оцеля в бурното море на времето. Да, ЦСКА е жив, има го, съществува и това е най-важното.

 

За мнозина, закърмени с червената идея, през този сезон трябва да бъде спечелена титлата, да бъде защитена Купата на България, но пропускат един факт, може би най-важният - съществуването. Всичко с времето си, рано или късно нещата ще си дойдат на мястото.

 

Предвид разцеплението на агитката на ЦСКА, което толкова много хора - обикновени и от върхушката у нас, искаха да се случи, със сигурност ще има отлив, макар че се задава Вечното дерби с Левски. На сините това не им допада, тълкуват си го по един различен начин, говорят за припознаване, за мъртвец, за панахида, но това едва ли е от голямо значение за Сектор "Г".

 

Една част остана на "Армията", друга, ударила го на гордост и забравила ударите, които през годините червения клуб понасяше, погледна в друга посока, към ЦСКА 1948. Именно този клуб левскарите припознаха, но това говори достатъчно и трябва да светне тази част, че сините не трябва да са коректив на ЦСКА. Колко от вас ги интересува мнението на Иван и Андрей, или пък на някой друг заклет левскар, а?

 

Много хора преди началото на сезона казваха, че няма да ходят на мачове на ЦСКА, защото не го чувстват така, както навремето е туптяло сърцето им, но за сметка на това ще дойдат на дербито с Левски.

 

Показателно, нали?

 

В периода от разцеплението до днес, на какво ли не се начетохме и на какво ли не се наслушахме от хора, защитавали заедно червената идея от много години. Всеки има право на избор, България е демократична държава, но е нелепо и идиотско да виждаш как се разбиха приятелства, как се хвърляха клетви и псувни от едната към другата страна - нещо, което трудно би чул човек и от устата на левскар по адрес на армеец!

 

Точно затова, че време разделно отдавна настъпи, този път на стадиона, в Сектор "Г" трябва всички да бъдат рамо до рамо, да окажат нужната подкрепа, защото всички знаят колко важна е тя.

 

В исторически план ЦСКА е имал много важни мачове, но този е по-особен, наистина с голямо значение. Важен е, защото при победа ЦСКА ще се узакони, ще отхвърли и най-малките съмнения кой е автентичният, ще затвори устата на враговете си и ще върне още една част на стадиона, една част от тези, които се обърнаха на другата страна, но много искат пак да дойдат на "Армията", да дойдат при своите приятели и братя. Пък в събота вечерта в новинарските емисии и в неделя в печатните издания нека от Левски да кажат от кой са загубили и кое поражение поред си броят.

 

В този ред на мисли се сещам за една сентенция на поета Йоздемир Асаф: "Ако не дойдеш, не е важно!
Щеше да бъде важно, ако беше дошъл!"

 

Този мач в събота няма да е обикновен, той ще е самоосъзнаване, самоопределяне кой си и какъв си, искаш ли да те познават и обичат децата ти, искаш ли да си ти, такъв какъвто си бил винаги - горд армеец.

 

И за финал още нещо много важно - дано се намери човек, който да успее да вкара в главите на футболистите на армейците колко важен мач е това за ЦСКА и защо трябва да бъде спечелен. И ако миналия сезон за червените беше важно да спечелят Купата на България и първенството на Югозападната "В" група, то този шампионат те имат още по-важна цел, която през годините винаги е била присъща на сините - да бият четири пъти своя вечен съперник! Просто е.

 

ИВО ТОНКОВ

 

ТОП за деня