Надал продължава напред в САЩ

неделя, 2 септември 2018 г. | Прочетена: 267859
Автор:
Рафаел Надал
Рафаел Надал
Принт Свали PDF
- Аа +

Испанецът защитава титлата си на турнира


Носителят на 17 титли от “Големия шлем” и шампион от миналия сезон Рафаел Надал се нуждаеше от четири сета, за да елиминира Николоз Басилашвили и да се класира за осми път на четвъртфиналите на US Open - 6:3, 6:3, 6:7(6), 6:4.

 

Победата бе малко по-тежка от очакваното, заради усложненията в третия сет, но грузинецът се понрави на феновете с агресивната си игра и стремежът да търси постоянно уинъри от двете страни на ракетата си.

 


Първият сет премина на сметката на Надал, без Басилашвили да е направил някаква сериозна грешка и да е опропастил златна възможност за пробив. Испанецът обаче беше много солиден не само на първи, но и на втори сервис, а в същото време невероятното му движение по корта компенсираше по-голямата сила на форхендите от основната линия на Басилашвили. Също така грузинецът изпадаше в беда, когато сервисът му биваше върнат - неговата позиция на корта не бе достатъчно добра и Надал го наказваше, търсейки бекхенда.

 

За съжаление на Басилашвили, недоволството от загубения оспорван първи сет се пренесе при дебютното му подаване във втората част - две поредни двойни грешки, последвани от три отразени точки за пробив, но прекалено дълъг форхенд от ракетата му подари ранен брейк на Матадора. Надал превключи моментално на по-висока скорост и осъществи още един пробив, преди в крайна сметка да контролира разиграванията както си пожелае, за да поведе по-убедително в резултата с 6:3, 6:3.

 

В крайна сметка обаче Надал надделя, демонстрирайки достатъчно солидна форма в ключовите моменти, когато привидно изглеждаше, че опонентът му поема инициативата. Следващият противник на Матадора ще бъде Доминик Тийм, който за първи път в кариерата си прескочи 4-ия кръг в Ню Йорк, елиминирайки миналогодишния финалист Кевин Андерсън.

 

Басилашвили се спаси от нов ранен пробив и успя да изравни геймовете в началото на третия сет на 1:1, след като изоставаше с 0-40, но в дюса се облагодетелства от агресивни втори сервиси. Изненадващо именно той осъществи моментално след това брейк, изненадвайки Надал с невероятен ретур от бекхенд. Матадора обаче не се обезкуражи и реализира рибрейк, след като Басилашвили отново му “помогна” с двойна грешка и форхенд в аут. В крайна сметка сетът се реши с тайбрек, който отиде на сметката на грузинеца, възползвал се от сбъркан форхенд на съперника и чудесна своя атака на мрежата - 6:3, 6:3, 6:7(6).

 

ТОП за деня