Известен "армеец": Нека всички от ЦСКА 1948 да се върнат на "Армията" (ВИДЕО)

четвъртък, 18 октомври 2018 г. | Прочетена: 144798
Автор:
Александър Чакмаков
Александър Чакмаков
Принт Свали PDF
- Аа +

Александър Чакмаков даде обширно интервю пред нашата медия


Бизнесменът Александър Чакмаков даде обширно интервю пред LIVESPORT.BG, в което сподели своите впечатления от "горещата" тема около ЦСКА, а именно плащането на 8 млн. от страна на Гриша Ганчев и Юлиян Инджов за емблемата на клуба.

Освен това синът на първия капитан на "армейците" Нако Чакмаков призова чрез нашата камера легенди като Ради Здравков, Ангел Рангелов, Валентин Илиев да се върнат в своя дом, а именно "Българска армия".

"Има хора от ЦСКА 1948, които са свързани генетично с ЦСКА - бивши футболисти като Ангел Рангелов и Радослав Здравков, заслужаващи любовта на феновете, както и други, с които съм ходел по стадионите. Публиката на "армейците" знаеше, че имаше и други интереси зад формирането на ЦСКА 1948.

Според мен ръководството на ЦСКА трябва да намери начин да стигне до по-голямата част от хората, които в момента подкрепят ЦСКА 1948. Няма как всички да се върнат. Задължително е да бъдат поканени да се върнат в родния си дом. Има различни форми, като мачове на ветерани, лични разговори. Публиката на ЦСКА ще ги приеме. Всеки има право на мнение като Офанзива, журналисти. Различни хора. Те обаче са малцинство. Едно дружество, формирано наскоро не може да претендира, че носи историята на ЦСКА. Ако искат нека продължат да съществуват, но животът им ще покаже, че не може да има две ЦСКА-та.

Какво пречи на Валентин Илиев да дойде да гледа мач на ЦСКА? Никой няма да го изгони. Всички знаем кой е той. Работил е в ЦСКА 1948, но нещата се променят.

Сдружение "ЦСКА Завинаги" не съществува, тъй като то изпълни своята цел. Беше неправителствена организация, която се сформира спонтанно, когато клубът нямаше реални собственици и беше на ръба да оцелее. Искахме да помогнем, за да на изпадне клуба в несъстоятелност. Решихме да помогнем с изграждането на базата, а не да даваме пари за първия отбор, където бяха натрупани доста задължения покрай мениджърски интереси, лични, неестествени разходи. Не искахме да даваме пари и трето лице да ги харчи.

Георги Илиев и "Титан" бяха започнали работа по игрищата, ние го довършихме. Дарихме инвестициите на държавата.

Предложих дружеството да се формира като фондация, за да подпомагаме дейността на клуба като в Борусия Дортмунд, където феновете покриват 30 % от бюджета на клуба. Над 9 000 души направиха дарения - от пенсионери и деца до големи фирми и бизнесмени.

Цялата маса фенове не могат да участват в управлението. В световен мащаб има различни форми на подпомогане на бюджета. Класическият пример е в Испания, които имат голяма фенска маса, хората са платежоспособни и те си купуват правото да избират ръководителите на клуба. Не участват обаче като акционери. В други клубове пък се излъчват представители, които участва във взимането на решения. Не съм се замислял как би функционирало у нас.

Феновете на ЦСКА могат да си купят акции, но трябва да се направи интелигентно за разлика от предишния опит, който въпреки всички събра 1 милион лева, което е повече от всички други опити, правени от клубовете у нас.

 
®Livesport.bg /