Христо Стоичков става днес на 53 години

петък, 8 февруари 2019 г. | 9:00 Прочетена: 23401
Автор:
Христо Стоичков и Златната топка
Христо Стоичков и Златната топка
Принт Свали PDF
- Аа +

Камата е единственият българин, печелил “Златната топка” (1994)


Легендата на българския и световния футбол Христо Стоичков празнува рожден ден днес. Камата навършва 53 години.

Христо Стоичков е роден на 8 февруари 1966 година. Легендарната "осмица" прави първите си стъпки във футбола в школата на Марица (Пловдив), а след като се озовава в ЦСКА през 1985 година, пътят му към върха е открит.

Стоичков е единственият българин, печелил “Златната топка” (1994), а освен това може да се похвали със “Златната обувка” (1990), “Златен Онз” (1992), както и “Златната обувка” за голмайстор на незабравимото американско лято на Мондиал 1994.

Освен това Камата е печелил КЕШ и КНК с Барселона, като с каталунците има пет титли на Испания, както и една Купа на Краля и три Суперкупи на страната. С екипа на ЦСКА пък е трикратен първенец на България, трикратен носител на Купата на страната, а веднъж е печелили и Суперкупата на страната.
Стоичков е петкратен футболист №1 на България. За ЦСКА има 123 мача и 82 гола, докато за Барса може да се похвали със 177 двубоя и 84 реализирани попадения. Играл е още за Хеброс, Парма, Ал-Насър, Кашива Рейсол, Чикаго Файър и Ди Си Юнайтед.
В момента Стоичков работи като анализатор за мексаканска телевизия и се радва на успеха на автобиографичната си книга, която наскоро представи и в Лондон.
 
®Livesport.bg /

ТОП за деня


Warning: An Error Occurred while reading in /var/vhosts/cms/cms/system/library/BA/View/Helper/LayoutLoader.php on line 164