Фандъкова събира евростолиците на спорта, Варна и Албена с престижни титли

сряда, 5 декември 2018 г. | Прочетена: 115074
Автор:
София Европейскастолица на спорта
София Европейскастолица на спорта
Принт Свали PDF
- Аа +

Варна бе обявена за „Европейски град на спорта за 2019 г.“, а Албена стана първият в историята „Европейски курорт на спорта“


Куп суперлативи заслужи София за дейността по подготовката и представянето си като Европейска столица на спорта. Всеобщото мнение на специалисти и оценители е, че българската столица е била най-иновативната и сред най-успешните във вече близо 20-годишната история на проекта. Същевременно стана известно, че по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова идната година ще се организира първата среща на всички досегашни европейски столици на спорта.

"С удоволствие констатираме, че българската столица е от най-активните, последователни и иновативни от световно известните градове, заслужили досега това признание. Представители на следващи столици на спорта вече дори споделиха, че са притеснени от нивото, което ще остави след себе си София. Вие бяхте отличници с една изключително успешна кампания в полза на гражданите на вашия древен и красив град" каза Джан Франческо Лупатели, основател и президент на ACES Europe, Асоциацията определяща европейските градове и столици на спорта.


"Заради отличните резултати, ACES Europe взе решение да обяви София за постоянен носител на титлата, което се случва за първи път в историята. Също в резултат на добрите показатели и без прецедент е определянето на Йорданка Фандъкова за почетен президент на Асоциацията през следващата година", каза още Лупатели на импровизирана пресконференция за българските медии.

 

Веднага след това организационният секретар на София 2018 и член на Управителния борд на ACES Europe Анатоли Илиев обяви новината, че по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова следващата година българската столица ще бъде домакин на среща на всички досегашни европейски столици на спорта, които за първи път ще се съберат в такъв състав за обмяна на опит и добри практики.

 

"София се възползва максимално от титлата и се представи блестящо в годината, в която пое и се справи отлично с Европредседателството. Много ценно бе разнообразието от спортни събития и техният ефект сред различни социални и възрастови групи, както и големият брой хора, до които достигнаха посланията на този проект", каза Андрей Ковачев, член на Европейския парламент.

 

Припомнено бе, че че базираната в Брюксел асоциация е определила члена на Управителния борд Анатоли Илиев за техен координатор за Балканите, а българската столица за водеща дейността на инициативата в целия регион.

 

Стана ясно, че ACES разширява проекта, като утре в Париж за първи път в историята ще бъдат определени "световна столица и градове на спорта". Първият град с титлата за световна спортна столица ще бъде Абу Даби. Глобалният формат се осъществява с помощта на основни международни организации като Обединените нации и др.


"След успеха в Европа, разширяваме дейността с търсене и популяризиране на добрите спортни примери и практики по цял свят. Така предоставяме възможност на обществата да се обединят в името на активния и здравословен начин на живот за всеки", каза Ковачев.

 

На срещата с медиите присъстваха още Маргита Тодорова - член на Надзорния съвет на Албена инвест -холдинг АД и директор Маркетинг и продажби на Албена АД и Кристиян Димитров - директор Дирекция "Спорт" в Община Варна, съобщава, съобщава www.sofia2018.bg. Двамата представиха накратко мащабните програми за следващата година.

 

"Варна ще организира над 200 спортни събития, сред които Европейска купа по ветроходство, елитните мачове на волейболните национали, Световна купа по спортна гимнастика, традиционният атлетически маратон, част от Рали България, Европейската седмица на спорта, черноморските игри и др. Инвестираме и в спортната инфраструктура с нов спортен комплекс, закрита зала, 4 футболни игрища, 4 тенис корта, две открити спортни площадки, фитнеси на открито в 14 училища и др.," съобщи Димитров.

 

"В Албена следващата година ще се състоят над 100 спортни събития, от тях четири европейски първенства - по футбол за девойки до 17 г. през май, по хокей на трева през юли, по тенис на маса за глухонеми през април, по петанк през септември и др. Наред с това курортът ще е домакин на няколко спартакиади, олимпийски младежки фестивал, тренировъчен лагер на тежкоатлети от Канада, а по инвестиционната програма се реновира инфраструктурата на залата, на футболния комплекс, на игрищата в Оброчище и на плажа се оформят специални площадки за въвличане на повече хора в спортни занимания чрез анимациите за почиващите. Общо над 25 000 души ще се възползват през 2019 г. от спортната база на един от най-добрите световни комплекси в това отношение", заяви Тодорова.


 

 

ТОП за деня