Ето съперниците на България в битката за Олимпиадата

сряда, 17 октомври 2018 г. | Прочетена: 248044
Автор:
България - волейбол
България - волейбол
Принт Свали PDF
- Аа +

"Лъвовете" ни отново ще играят със САЩ


До Олимпийските игри в Токио 2020 (24 юли – 9 август) остават по-малко от две години, като Международната волейболна федерация (FIVB) вече официално обяви формата на турнира в японската столица и системата от квалификации за Игрите.

 

Форматът на волейболния турнир в Токио 2020 остава същия както до сега, като ще има общо 12 мъжки и 12 женски отбора, като всеки класирал се тим ще бъде от 12 играчи.

 

Що се отнася до квалификациите за Игрите, те ще преминат през две различни фази. Първата фаза ще бъде от 6 междуконтинентални олимпийски квалификационни турнири (МОКТ), като в тях ще се включат първите 24 отбора в световната ранглиста (с изключение на Япония) към 1 януари 2019 година.

 

24-те отбора ще бъдат разделени в 6 групи по 4 тима, като се използва серпентиновата система (б.р. „системата на змиорката“). Само победителите от 6-те групи, тоест 6-те турнира ще се класират директно за Игрите през 2020-а. Турнирите ще бъдат през август 2019 година.

 

Ранглистата при мъжете, обаче, вече е ясна след края на Световното първенство в Италия и България и отборите може да бъдат разпределени по турнирите, показа проучване на Sportal.bg. При жените това ще стане след края на Мондиал 2018 в Япония тази събота.

 

Със сигурност България ще участва в олимпийските квалификации и при мъжете, и при жените. След като е ясна световната ранглиста при мъжете, става ясно, че „лъвовете“, които са 12-и (б.р. 11-и като изключим Япония), ще попаднат в Група В заедно с отборите на САЩ (№2), Белгия (№15) и Камерун (№24). Все още не е ясно кой ще бъде домакин на всеки един от 6-те турнира, но най-вероятно това ще бъдат тимовете с най-високо място в ранглистата.

 

Останалите некласирани отбори ще продължат напред във втората фаза на квалификациите, като ще бъдат разделени на 5 континентални турнира, по един за всяка от континенталните конфедерации: Азия (AVC), Африка (CAVB), Европа (CEV), Южна Америка (CSV) и Северна и Централна Америка (NORCECA). Тези квалификационни турнири са предвидени за януари 2020-а. Победителите от 5-те континентални квалификации ще спечелят и последните визи за Игрите в Токио.

 

Разпределение на отборите за междуконтинентални олимпийски квалификационни турнири при мъжете:

 

Група А
Бразилия (№1 в световната ранглиста)
Египет (№13)
Австралия (№14)
Пуерто Рико (№25)

Група В
САЩ (№2)
БЪЛГАРИЯ (№12)
Белгия (№15)
Камерун (№24)

 

ТОП за деня