Двете големи думи - Шампионска лига

вторник, 12 септември 2017 г. | Прочетена: 819800
Автор:
Шампионска лига
Шампионска лига
Принт Свали PDF
- Аа +

Всичко велико и с много пари намери място при жребия


През август започват повечето първенства на Стария континент, но от години церемонията по откриването на същинската част е в средата септември, когато започна единствената и неповторима Шампионска лига, която изписвам с две големи букви ШЛ. През този септември на 12-о число.

Трудно е да се напише нещо ново и оригинално за най-комерсиалния турнир, защото всички думи вече са написани. И за идеята, и за химна, и за формулата, и за вечния въпрос дали Шампионска лига или Суперлига. Засега поне отговорът е напълно ясен. Шампионската лига няма основания да се чувства застрашена, независимо че безспорно представлява един глупав компромис. Опитът да се удовлетворят всички интереси определено не носи позитиви, защото и през този сезон 5 гаврошчета попаднаха в най-елитната компания и ще присъстват там със своите костюми от изкуствена коприна и хавлиени чорапи. Комично е отбор като Карабах да играе с елита на световния клубен футбол, но какво да се прави, така го измисли Платини, за да го гласуват като вечен президент на УЕФА. Засега ШЛ е с безплатен вход и свободна консумация. Дори те черпят с 15 милиона евро. Докога, не знам!

За отбраната българска публика в последно време дилемата беше с нашенци или без такива. Под нашенци иронично да се разбира интернационалната команда от Разград. През този сезон Шампионската лига ще е натурална, с други думи, телевизионна. Няма да има припадъци и конвулсии с патриотично съдържание. Няма да има дълги и пронизителни викове: Моци, Моци, Моци! Няма да ни се обяснява от екрана колко достойно и величаво е представянето на зелените орли и как всички трябва да бъдем горди с тях! През този сезон натурален футбол без наложени с височайша воля пристрастия!

Не защото Лудогорец не е в груповата фаза, но през този сезон Шампионската лига ще е много по-силна от предишната кампания. Шефовете на УЕФА бяха усмихнати до уши, защото компанията през този сезон е възможно най-елитната. От клубовете, които им се иска да видят при себе си, ги няма двата милански гранда и Арсенал. Всичко велико и с много пари намери място при жребия. Този път налице са и двата най-големи английски клуба Юнайтед и Ливърпул. Колосите на Италия, Германия, Испания и Франция също са на линия. Португалското трио също е налице. Имаме наличен и много сериозен сегмент нападатели от втора линия, сред които се отличават Монако, Севиля, Наполи, Атлетико Мадрид, Лайпциг, Тотнъм. Поне половината отбори потеглят с мисълта поне за полуфинал, а това означава само едно - свирепа конкуренция. Тя започва още от 12 септември, когато ще гледаме поредния епичен сблъсък между Барса и Юве, и на другия ден, когато пък ще се насладим на модерния футбол с Тотнъм срещу Борусия Дортмунд. Не къде да е, а на митичния "Уембли". Този път обаче жребият ни размина със стопроцентова група на смъртта. Навсякъде попадна по един брашнян чувал, което гарантира, че всички фаворити ще продължат в елиминации напролет без значение дали в единия или другия турнир. Но ще има големи битки, в които ще падат глави на колоси. Под най-силен натиск ще е поставен шампионът на Европа Реал, атакуван от Тотнъм и Дортмунд. Никак няма да е леко и на английския първенец Челси в съперничеството на Рома и Атлетико Мадрид. Наличието на най-силните гарантира, че поне три четвърти от мачовете ще се пред пълни трибуни с брутална интрига. Почти няма да има мачове само за статистиката или за тотото. Факт е, че в повечето групи имаме изявени два фаворита, но определено ще мирише на футбол и голове.

И все пак ШЛ е преди всичко наслада за духа. И най-важен е трепетът на очакването. Защото вторник и сряда с мачове от ШЛ са празници. До настъпването на сакралния час всички фенове по света тръпнат в очакване да гледат футбол от най-висока класа. А може ли да е иначе, след като на терена излизат артисти с цени от 222 милиона евро. Кой не би искал да гледа съвременните божества. В наши дни футболната публика може да се чувства богоизбрана със зрелището Шампионска лига. При това в разстояние на цели 8 месеца. А след това за капак на удоволствието и световното първенство в Русия.

Жаклин Михайлов, "Тема Спорт"