ЦСКА мачка, но не винаги побеждава

вторник, 17 октомври 2017 г. | Прочетена: 720280
Автор:
 ЦСКА
ЦСКА
Принт Свали PDF
- Аа +

След като на „Армията“ без никакви усилия намериха подходящия треньор, който да възкреси историята, нормално ли е да го натирят за няколко изгубени точки


През седмицата уважаваният Аспарух Никодимов в традиционния си коментар за ЦСКА натърти върху мачкането. Естествено Паро има предвид безапелационното превъзходство на терена, а не борцови похвати. Ясно е защо Никодимов призовава към такива действия, иска му се на човека отборът да стане шампион.
Пламен Марков и Аспарух Никодимов
Пламен Марков и Аспарух Никодимов

Но понякога мачкането не е гаранция за победа и когато не се спечелят три точки, това в никакъв случай не трябва да се превръща в неотложен за решаване проблем. А повечето пъти един такъв изкуствен проблем изяжда главата на треньора. В случая със Стамен Белчев това неизбежно би довело до фатални последици. Със Стамен Белчев шансът на ЦСКА да стане шампион не е голям, но при негова прибързана смяна титлата ще се отдалечи на непреодолимо за преодоляване разстояние.

Хванах се за изказването на великия Никодимов не случайно. Гледал съм на живо ЦСКА десетки пъти през 70-те и 80-те години на миналия век, когато всеки мач на „Народна армия“ бе като излязъл под индиго. Цесекарите награбваха противника, натикваха го в собствената му половина, заграждаха вратата и головете бяха само въпрос на време. Този спомен нещо взе да ми се връща, откакто Белчев стана треньор.
Стамен Белчев
Стамен Белчев

Общо взето, същата картина и много сходен стил на игра. Централен нападател – изявен голаджия, силни крила, атакуващи бекове и пресиращи халфове. На този отбор липсва само една фина десетка от типа Денев, Гошо Георгиев или Пламен Гетов, но иде реч за магьосници, които отдавна не се раждат по нашите земи. Но играта удивително прилича на онази, позабравената отпреди 30-40 години. Ще ми се да кажа същото и за продукцията на „Герена“, но, уви, никакви сходства там не могат да се открият.

Задавам риторичния въпрос, след като на „Армията“ без никакви усилия намериха подходящия треньор, който да възкреси историята, нормално ли е да го натирят за няколко изгубени точки. И кой ще бъде големият губещ от подобно развитие на нещата – треньорът или отборът? Нямам съмнение, че при смяна на треньора ЦСКА ще претърпи колосални загуби, които ще се изразят в няколко нулеви години. Стамен Белчев е огромно попадение, плод и на случайност. Когато Еди Йорданеску си тръгна, шефовете просто се обърнаха надясно и попаднаха на най-близкия обект в онзи момент. Треньорът на дубъла Стамен Белчев, само един човек с червен анцуг. Временно решение, което обаче се оказа гениално. Хасковлията не се превърна в треньор само до зимната пауза, а за далеч по-дълъг период от време. Ако спазват принципите си, трябва да го оставят поне до края на първенството.
Стамен Белчев
Стамен Белчев

И въобще да не им минава и през ума мисли за преждевременна смяна. Белчев не го мислете, той вече се катапултира във висшата треньорска лига. Винаги ще се намери място за него в Казахстан, а вероятно и доста отбори от нашата страна не биха отказали услугите му.

Какво обаче чака червения клуб, ако след седмица при неблагоприятен развой на големия мач призивите за оставка станат прекалено силни? Какви са вариантите? Готов треньор за ЦСКА няма от имената, които се въртят в публичното пространство при такива случаи. Любо Пенев е в Испания, Стойчо до месец не може да бъде призован, другите дори не си заслужават споменаването. Чужденец – този филм не донесе позитивни резултати досега. И това обаче не е най-фаталното. Стамен Белчев свърши специфична работа, която не може да бъде продължена от който и да е. В „Подуяне“ десет години не могат да намерят заместник на един треньор, който ги научи на правилен футбол. И за съжаление страданията продължават да са големи.
Стамен Белчев и Стефан Генов
Стамен Белчев и Стефан Генов

В българския футбол няма много треньори с модерните виждания на Белчев. Няма и много работари като него, които да обличат екипа и да си вършат работата от сутрин до вечер. Плонжьори и блюдолизци колкото щеш, но такива да вършат работа с лупа да ги търсиш. Лесно е публиката да отправи ултиматум – във всеки мач победа и титла на всяка цена! Но трябва да се гледат и реалностите и най-вече това, което бе свършено през годината от Белчев. А реалностите сочат, че хегемонът Лудогорец в момента е с най-добрия треньор, който някога е работил в Разград. Херо не е вчерашен, от 25 години е в занаята и е врял и кипял. Стамен, колкото и да е добър, е само от една година. Да свалиш Лудогорец от върха при конкретната геополитическа ситуация е почти невъзможно. Със задачата не би се справил и международен консилиум от най-доказаните световни имена в треньорската професия.
Стамен Белчев
Стамен Белчев

Наставникът на ЦСКА обаче прави всичко възможно да се приближи максимално. Стори най-важното – изгради отбор. Дори от мача с Пирин могат да се направят много ценни изводи. Да видим и цифрите - 8 победи от 12 мача, 27 точки от 36 възможни. Долу-горе 70 процента спрямо максимума. И 30 гола, средно по 2,5 на мач. Това не са показатели на отбор в криза, който трябва да мисли спешно за промяна. В мача с Пирин ЦСКА отправи 18 удара през второто полувреме, когато чистото игрово време бе 30 минути – тоест стреляше към вратата на всеки 100 секунди срещу отбор, който играеше ултрадефанзивно. Големият проблем бе, че ЦСКА проспа първите 25 минути от двубоя. Не влезе в мача така както трябваше. На това трябва да се обърне внимание.
Стамен Белчев
Стамен Белчев

И накрая най-важното. Благодарение на Стамен Белчев и наложената от него игра се върна публиката на стадиона. Колко хора имаше в Търново, във Варна, в Стара Загора. Те отиват да гледат мач, а не само за победата. Има какво да видят и какво да им достави естетическа наслада. Това преди Белчев го нямаше, много други отбори могат да мечтаят за такива атракции. Така че по-внимателно с диагнозата, защото тя винаги е грешна. Белчев си върши чудесно работата и трябва да бъде оставен. А и не я е свършил докрай – ЦСКА има още много да се подобрява. И няма кой да го направи освен самия той – сегашния треньор.

Жаклин Михайлов, "Тема спорт"