ЦСКА има нужда от по-дълга скамейка

сряда, 2 август 2017 г. | Прочетена: 924683
Автор:
ЦСКА
ЦСКА
Принт Свали PDF
- Аа +

Армейците могат да са истински спокойни единствено за крилата, където имат изобилие от надеждни опции


Гръмката победа на ЦСКА срещу Ботев и най-вече поведението, с което бе извоювана, предотвратиха потенциални трусове при червените. Наистина всичко най-добро от края на миналия сезон и от подготовката бе извадено на показ срещу един от традиционно неудобните съперници през последните години. Но същата тази победа не бива да заблуждава, че отборът е готов за шампионската титла.

Качество в състава не липсва, особено на някои постове, но достатъчно ли е за атака на първото място в конкуренция с отбор, който разполага с по двама скъпоплатени футболисти на позиция?

Истината е, че ЦСКА се нуждае от нови попълнения за ключови зони. Без прибавянето на още класа и дълбочина в състава червените рискуват да изпаднат в тежки кадрови ситуации в хода на продължителния сезон чрез появата на неизбежни контузии и натрупването на картони.

В ЦСКА имат необходимото време, за да се огледат на пазара и да привлекат подходящи футболисти до края на август. Да не забравяме, че трима основни играчи в настоящия състав – Манолев, Пинто и Симао, бяха привлечени в края на август и началото на септември миналата година, като първите двама навлязоха бързо в обстановката. За разлика от предходния сезон, в който отборът се изграждаше в движение, сега червените разполагат с качество сред титулярите и новите биха имали по-спокоен период за аклиматизация.

Кои са най-критичните зони, в които всяка контузия, наказание или спад във формата биха оказали сериозно влияние върху представянето на отбора? Започваме от защитата, макар че и вратарският пост изобщо не изглежда разрешен въпрос. И все пак там бяха предприети стъпки с привличането на Черниаускас, с възможностите на когото трябва да се запознаем по-добре в идните кръгове. Ситуацията пред него е притеснителна, а първата кадрова криза ще бъде решавана с преквалифицирания и компромиси.

Бодуров и Чорбаджийски нямат солидна алтернатива. Другата опция за центъра на отбраната е Пламен Гълъбов, който за цялата минала година ще бъде запомнен с червения картон срещу Верея – единствения му мач сред титулярите за първия отбор. Да, момчето е младо и има потенциал за развитие, но дали е готов да застъпи подобаващо за 6-7 поредни мача, ако това се наложи?

Така едното належащо ново попълнение трябва да бъде централен защитник. Положението с бековете също не е розово, макар че отдясно Белчев разполага с Дюлгеров, Стойчо Атанасов и Манолев, който обаче се доказа като по-полезен, когато е изнесен по-напред на фланга. За сметка на това резервната опция на най-силния играч на червените за миналия сезон Антон Недялков е крилото младок Александър Георгиев.

И на него като на Гълъбов му липсва постоянство. Това пролича през миналия сезон, когато двамата бяха използвани в дублиращия отбор на ЦСКА, завършил в зоната на изпадащите.

Притеснението в халфовата линия пък произхожда от честите жълти картони, които си заработва Малинов. Не е трудно да предскажем, че скоро той ще изтърпява наказание, а вероятно му предстоят няколко такива през сезона. И все пак Симао е надеждна опция въпреки непостоянството си, а включването на Тиаго Родригес вдъхва допълнено спокойствие зад нападението.

Откритието на зимната селекция Фернандо Каранга демонстрира неизчерпаем ресурс от енергия, агресия и нюх към излизането на голови ситуации. И в момента е незаменим за армейците. Честите му болежки обаче изправят косите на треньорския щаб и феновете. Какво се случва, ако се наложи Каранга да отсъства по-продължително? Кевин Кубемба и Милчо Ангелов ще водят ЦСКА по пътя към титлата?! Повече от ясно е, че ЦСКА има нужда от още един футболист в центъра на атаката.

Тук ситуацията е сходна с тази в ядрото на защитата, като дори евентуално отсъствие на Каранга би се усетило по-осезаемо предвид факта, че ЦСКА акцентира на играта в нападение и в над 60% от времето събитията на терена се водят в половината на съперника.

Не е задължително да се търси играч, сходен с физиката и качествата на Каранга, дори напротив – може би някой техничен бързак ще даде допълнителен избор на Белчев дори когато бразилецът е на разположение.

Излиза, че армейците могат да са истински спокойни единствено за крилата, където имат изобилие от надеждни опции. Първенството обаче е маратон и трябва да имаш козове в резерв, с които да цакаш в точния момент при неминуемите случаи на контузии, наказания или слаба форма на определени състезатели.

Резервната скамейка на ЦСКА не е на топниво нито като класа, нито като баланс на силите. При 5:2 можеш да си позволиш да вкараш Кубемба и Никола Колев, но сред резервите като че ли ги няма хората, с които да обърнеш даден мач. А такива ситуации през сезона тепърва ще има…

Идват и двубоите за купата, където по традиция в началните кръгове треньорите на фаворитите залагат на резервни играчи – хем глътка въздух за титулярите, хем да се даде шанс на по-рядко играещите. Може ли обаче ЦСКА да си позволи този лукс при сегашната ситуация?

Оправдан ли ще е подобен риск след миналогодишното фиаско срещу Локомотив София? А и Купата на България изглежда като по-постижимия от двата трофея, с които да бъде отбелязан подобаващо 70-годишният юбилей през май. Допълнителните сили, които да се хвърлят в хода на турнира, обаче трябва да се появят отнякъде.

Без съмнение на „Армията” си дават сметка за всичко това и най-вероятно до края на месеца ще направят необходимото, за да усилят резерва си и да повишат конкуренцията за определени позиции.

Стоян Генов, Тема спорт