Български треньор в САЩ с остра критика към Боби Михайлов и БФС

вторник, 13 февруари 2018 г. | Прочетена: 460529
Автор:
Даниел Христов
Даниел Христов
Принт Свали PDF
- Аа +

Боби Михайлов какво управляваше преди да стане президент?


Даниел Христов бе поредният гост в предаването "На ринга" - съвместна продукци на LIVESPORT.BG и TV1. Бившият футболен съдия, който в момента е треньор по футбол в САЩ, говори за състоянието на футбола ни и предстоящия конгрес на БФС.

 

Христов беше известна фигура у нас и му предричаха добра кариера в съдийството, но заяви, че в един момент е станал неудобен и на 28 му е казано, че е твърде стар.

 

"Като съдия бях много амбициозен и исках да постигна всичко във футбола. Кариерата ми тръгна доста добре и като млад и наивен, вярвах, че мога да стана един от най-добрите не само в България, но и Европа. Дори на 28 г. ме направиха главен методист. Да, ама не - както казваше един водещ. На тази възраст ми казаха, че съм твърде стар и така си останах във "В" група и мечтите ми се изпариха. Както казах обаче съм амбициозен и целите ми са много високи.

 

Не можех да си остана и да живуркам. Казаха, че съм стар, но явно не бях удобен, защото нямам никой зад гърба си в БФС.

 

На 33 заминах за Америка без език и без пари. Никой не знаеше какъв съм и за какво идвам. Свързах се с федерацията и подадох документи. Пратиха ме на тестове и ми дадоха правилниците. Започнах от най-ниското ниво, от аматьорското ниво.

 

На 35 бях в топ 5 на Масачузетс, който е колкото България. На 37 ме предложиха за национален кандидат - едно ниво преди професионалния футбол. Изкарах два професионални лиценза за треньор, защото виждах, че изоставам с годините.

 

От един клуб ми предложиха да съм треньор и директор. След това дойде друго предложение и се опитвах да се развивам в професията. В момента съм вече четвърта година в академията на Ню Инглънд Ревълюшън и продължавам да се усъвършенствам."

 

За ситуацията у нас

 

"В интерес на истината мога да кажа, че българският футбол не се управлява добре и няма футбол в България. Системата е супер разрушена и не се прави по правилния начин. Първото, защото не се развива детският футбол. Подборът и селекцията е неправилна.

 

Клубовете си подбират група деца, за които не се знае дали са най-добрите. У нас е пълно с талантливи деца, но не им се дава шанс. Тези деца трябва да играят по парковете масово. Трябва да има треньори, които по дадена програма да развиват детския футбол. Всички трябва да играят - и можещи, и неможещи, защото те подлежат на обучение.

 

Тогава ще има много богат избор от хиляди деца, защото до 15-16-годишна възраст децата се развиват. Също така трябва да се даде шанс на момичетата и жените."

 

И темата отново премина към БФС и предстоящите избори за президент на централата: "Колкото пъти пусна българска телевизия, толкова пъти се говори за маси, за хотели, за банкети и за пари под възглавницата и в джобовете. Ако има натиск, това е абсолютна отживелица. Смятам, че Любослав Пенев и Николай Илиев са подготвени да водят БФС и те заслужават да им бъде даден шанс.

 

Разни хора спекулират, че Пенев не може да управлява, но той самолет ли ще управлява? Той има такава история като футболист и го уважават в целия свят. Боби Михайлов какво управляваше преди да стане президент? Управляваше колата си от вкъщи до работа. Любо и Ники искат да изправят футбола ни на крака и затова трябва да са симпатични на всички и да бъдат подкрепени."

 

Ето и видео: