България взе домакинството на Световното първенство по Комбат Рестлинг

понеделник, 26 януари 2015 г. | Прочетена: 3265018
Автор:
Световно първенство в България
Световно първенство в България
Принт Свали PDF
- Аа +

САЩ пристига с пълен състав на шампионата през август


След няколко години на забрава, атрактивния правилник на Комбат рестлинг отново е актуален. Започва с бурно развитие в Япония през 90-те , следват години на застой поради липса на телевизионно внимание. Но след, като повечето граплинг правилници започват да затъват във формализиране на правилата и търсене на изкуствени точки, Комбат рестлинг преживява ренесанс. Виновници за да се случи това в България са Ивайло Иванов и Камен Георгиев . След като на 30 ноември 2014г. в София се проведе "Combat Wrestling-Sofia Open", света отново се сеща за по-динамични граплинг правила.

 

Домакините от ” Боен клуб България” предлагат турнира да се проведе в клетка...и резултата е налице. При чисто време на срещата от 5 минути, клетката не позволява напускане на игралното поле и максималната продължителност на една среща, при която се стига до съдийско решение не надхвърля пет минути и двадесет секунди.

 

На турнира от ноември , повечето срещи завършваха с приложен ключ или задушаване, а тези които завършваха по точки бяха с резултат, който показваше множество приложени техники. Като в стойка имаше хвърляния, а на земя имаше много смяна на позициите и непрекъснато търсене на заключване.

 

Вълната започнала в София и Мексико постепенно набира сила и създателя на този правилник , японеца Нориаки Кигучи дава своята благословия: световното ще бъде във Варна на 22 август 2015г.
Поради големият интерес в някои от държавите ще се наложи определяне на състави с преборвания, световните сили САЩ -определиха квалификациите да са на 11 април , а в Канада ще бъдат на 23 май 2015г.

 

Камен Георгиев коментира : - В последните години в граплинга има тенденция за дебнене и натрупване на изкуствени точки от активност, които нямат нищо общо с придобиване на реални умения в сферата на бойните изкуства. В цял свят има недоволства от това и вече има разцепления в няколко международни федерации!
Комбат реслинг е добре забравено старо начинание. Скромния ни принос беше забелязан и благодарение на Ивайло Иванов имаме „зелена светлина” за световно първенство в България, което вече има твърда дата, одобрена от всички национални комитети. Голяма е вероятността основателя Нориаки Кигучи да съдийства във Варна, но при всички случаи ще има няколко световно известни имена. Освен два турнира ще има и тренировъчен-семинар за състезателите. В момента чакам окончателно потвърждение за един турнир в Япония и ще има още подробности, около имената на известни състезатели, които ще пристигнат в България.

 

Правилата на кратко:
Категориите при мъжете и юношите(16-18г) са 52кг, 57кг, 62кг, 68кг, 74кг, 82кг, 90кг, до 100кг и над 100кг при жените: 48, 52, 56, 60, 64, 68, 72, 80, +80 кг. Времетраенето на една среща е 5 минути, ако има равенство се определят още две продължения по 3 минути. методите за постигане на победа в редовното време са: ключ на ставата, задушаваща техника , респективно предаване на един от опонентите или достигане на 12 точки разлика след прилагане на различни техники, така наречения „затворен” (пасивен) гард е забранен и при използването му състезателите започват отново схватката в стойка

 

ТОП за деня