В САЩ прибират яки данъци от покера

събота, 16 ноември 2013 г. | Прочетена: 2899255
Автор:
Покер
Покер
Принт Свали PDF
- Аа +

Световният шампион Райън Рийс загуби над $3 000 000 от налози


Тазгодишното световно първенство по покер (WSOP Main Event), което приключи преди десетина дни в Лас Вегас, донесе заслужен успех на 23-годишния Райън Рийс от Мичиган. За успеха си, освен скъпоценния шампионски браслет, Лайан получи $8 361 570, следван от Джей Фарбер (САЩ) с $5 174 357, Амир Лехавот (САЩ) $3 727 823 и още шестима от „Ноемврийската деветка”, като последният от тях грабна $733 224.

Коментарите около шампионата не стихват по много причини. Както вече стана традиция, големите асове окапаха далеч преди финала в Лас Вегас и на шампионската маса седнаха само малко известни аматьори. За пръв път, обаче, световната титла спечели играч, за когото няма данни да е бил първи, дори в най-мижав турнир!

Райън работи като мениджър в сферата на хотелския туризъм, практиката му като играч не е съвсем малка, класата му – също не е на начеващ, но по една или друга причина, в предишните си дребни участия в състезания той никога не е събирал овации.

Световните медии, особено руските, обърнаха внимание на друг, много интересен факт. От огромната си сегашна премия, американецът плати данък в размер на почти $ 3 500 000! И тъй като на финалната маса имаше още пет американци, то в държавната хазна на САЩ отидоха във вид на данъци над $ 7 000 000! Покерът все още не е признат за спорт в САЩ и това е главната причина за тези потресаващи налози. Представете си какви данъчни печалби инкасира държавата от целия WSOP маратон, който в Лас Вегас включва десетки турнири с милионни призови фондове!

При това положение, естествено, никой не бърза да признае покера за спорт, а онлайн играта също чака „зелена улица” в САЩ, каквато е ситуацията и в много други държави.

Проблемът за данъчните задължение на покер играчите в никоя държава не е решен достатъчно добре, поради своята изключителна сложност от правна и фактическа гледна точка. Как ще бъдат ефективно контролирани и облагани десетките милиони хора, които играят покер (на живо или онлайн), също засега е загадка. Но както се вижда, докато правният вакуум съществува, доста държави печелят огромни суми от една дисциплина, която иначе официално едва ли не заклеймяват, като хазартна.

"Монитор"
 
®Livesport.bg /

ТОП за деня