Роджър Федерер отвори нова златна страница в историята (ВИДЕО)

неделя, 16 юли 2017 г. | Прочетена: 932654
Автор:
Роджър Федерер
Роджър Федерер
Принт Свали PDF
- Аа +

Легендарният швейцарец вече има осем титли от "Уимбълдън"


Роджър Федерер победи Марин Чилич с 6:3, 6:1, 6:4 на Марин Чилич във финала на "Уимбълдън".

 

Швейцарецът остава в историята с днешната си победа като тенисистът с най-много титли от "Уимбълдън" - 8, изпреварвайки Пийт Сампрас и Уилям Реншоу, които са с по 7.

 

Откриващият сет се разви разочароващо за Чилич, който сам се лиши от най-силото си оръжие – началния удар. Дебютантът на финал на Уимъбълдън успя да вкара едва 49% от първите си сервиси, при положение че поддържаше 62% по време на турнира досега. Хърватинът имаше силите да затрудни Федерер, но за тази цел се нуждаеше от задължитилно спечелване на първия сет, в който обаче световният №6 просто не игра достатъчно добре.

 

Най-доброто, до което Чилич успя да стигне, бе един пропуснат брейкбол при 2-1 гейма в негова полза. Нататък обаче, хърватинът не само даваше твърде много шансове на Федерер да играе на втория му сервис, но и не се движеше достатъчно по корта, което му костваше 10 непредизвикани грешки в първите 9 гейма на финала.

 

При 2-2, Чилич успя пласира стопволе макар да се подхлъзна при изпълнението, само че Федерер напомни, че и на 35 години е ужасно бърз по корта, завършвайки топката за аванс от 30-0. Съперникът му допусна бърза непредизвикана грешка в следващата точка и Маестрото се озова с три брейкбола на сметката си. Още при първия, Роджър отново получи шанса да играе срещу втория сервис на Чилич, пласира два дълбоки бекхенда и дочака поредна грешка на световния №6.

 

Федерер затвърди безпроблемно на нула за 4-2, а противникът му не даваше призни, че вярва, че може да обърне сета. Чилич предаде откриващата част с още един пробив за 3-6, като на сетбола допусна двойна грешка. Хърватинът не скри гнева си и от начина, по който предаде сета и гневно удари ракетата си в стола за почивка. Федерер пък нямаше намерение да дава на съперника си нито глътка въздух и откри втората част с гейм на нула. Чилич продължаваше да върши крайно недостатъчно работа с краката и поредни непредизвикани грешки от форхенд и бекхенд му костваха пробив за 0-2.

 

Седемкратният шампион на Уимбълдън този път затвърди на 15 и първата кратка почивка във втората част дойде при катастрофален резултат за Чилич. Хърватинът се отпусна в стола си и се опита да прикрие лицето си с кърпа, но си личеше, че от очите му се стичаха сълзи.

 

ТОП за деня