Недоправилото II

четвъртък, 14 април 2016 г. | Прочетена: 2137054
Автор:
БФС
БФС
Принт Свали PDF
- Аа +

БФС в сегашния си вид не само работи против интересите на българския футбол, но и постоянно произвежда смешни и комични ситуации


Два казуса през тази седмица за пореден път пореден път показаха, че БФС в сегашния си вид не само работи против интересите на българския футбол, но и постоянно произвежда смешни и комични ситуации. След като на „Иван Асен II" откриха Америка с фундаменталното си прозрение за задължителното включване на млад футболист, в рамките на няколко дни сътвориха още два абсурда. Все пак да припомним какво се получи от първото недоправило.

 

Благодарение на изключителната компетентност и неоспорим професионализъм по всичките етажи на БфС се стигна дотам едно момче на 19 години при явното подбудителство на неговите треньори да се преструва на тежко контузен още в петата минута на един от възловите мачове в А група. Откровена и категорична лъжа, облечена обаче в постановление на управителния орган. Който, видите ли, пропуснал неволно да уточни, че младият футболист трябва да присъства 90 минути на терена, а ако наистина е контузен, на негово място да влезе също футболист - българин до 21 години. Което също е доста абсурдно, защото пък никъде не е записано в споменатото фундаментално решение, че освен задължителния млад футболист българин трябва да има и друг На пейката за такива чрезвичайни ситуации. Което пък показва, че БфС е една уникално смешна организация с изпълкомите и комисиите си. След като само едно решение за 10 години не успяха да формулират като хората, така че да бъде изпълнявано безусловно, какво да говорим за авторитет?! И това се оказа, че не е всичко.

 

Онзи ден цяла България или поне мъчениците, които сме задължени да гледаме мачовете от така наречената елитна група, останахме втрещени от втори абсурден прецедент. Оказа се, че ако те изгонят от мача, получаваш по-малко наказание, отколкото предвиденото за 9-и жълт картон. Така пред всеки, който получи 9-и жълт картон и трябва да почива в две срещи, стои опцията да си изкара умишлено още един жълт и респективно червен и да съкрати наказанието си на една. Едва ли Джоман сам си е направил сметката, но консилиумът от пейката на Берое е прозрял тази подробност и в края на мача подтикна собствения си футболист да получи втори жълт, съответно червен картон. И цялата тази галимация, за да не пропусне реванша с ЦСКА при наказание от 2 мача. Както и в случая с Керчев от мача на "Герена" феърплеят е пожелателен, след като умните глави от БФС са създали този правен абсурд, защо пък да не се възползват от Берое. Това е все едно някой, който е откраднал, след това, за да получи по-малка присъда, да извърши и убийство, защото така е формулиран текстът от Наказателния кодекс. Ето такива явно са законите на БфС, факт, който не тревожи особено абсолютно никого на "Иван Асен II". За тази организация е важно алъш-веришът да върви. Да сме добре с министър Кралев и да не ни изоставят спонсорите. А в УЕФА ще се снишим и ще чакаме следващия президент, за да види и той как Бай Ганьо прави избори и как гони келепира.

 

Какво прави Красен Кралев на една маса с гробокопачите на българския футбол, е друга тема, с която ще се занимая 6 друг анализ, специално посветен на темата. Толкова ли е лекове-рен, за да му пробутват сравнения с Белгия, Холандия, Дания?! Само за размисъл, знае ли Кралев, че мачовете само от един кръг в Холандия и Белгия се гледат на живо от толкова зрители, колкото отиват по стадионите на всички срещи в българското първенство. И тези зрители изваждат между 3 и 5 милиона евро на кръг от джобовете си.

 

Но производството на абсурди не свършва дотук. В последните няколко месеца не само българските СМИ, но и световните са поставени пред непреодолимия ребус да определят формата на българското първенство. Елементарни неща като това кой отпада и кой влиза при нас са висша математика и теория на относителността. На "Иван Асен II" Нилс Бор, Хайзенберг и Айнщайн откриват квантовата механика и свободните частици. И какво се получава накрая. Един отбор от Б група ще влезе в А по право. Вторият ще играе с деветия от А група за второто вакантно място сред елитните. И ако загуби баража, ще остане в Б група без право да кандидатства за евентуално постъпване в новия формат, наречен условно "Висша лига". И сега всички отбори от Б група, които имат шансове да станат втори, бягат като дявол от тамян от тази хипотеза. Като дамоклевия меч е надвиснал най-вече над главата на Поморие, които са на 5 точки след Дунав и на 6 точки пред Локомотив Горна Оряховица. И забележете какво става в последните кръгове - Горна завършва 0-0 у дома с Разлог, Банско пада от Добруджа, преди това и от Локомотив Мездра.

 

Пред горките поморийци има само една цел - да превземат Берлин, ама Дунав, който води през цялата година, едва ли ще се остави да бъде надминат. И какво ще стане накрая Поморие става втори, играе с Пирин Благоевград или Монтана, губи баража и остава в Б група. А Созо пол, Горна Оряховица, Обо рище и въобще всеки, кла сирал се не по-ниско от заветното 12-о място в Б група, догодина може да е част от Висшата лига при ред условия. Включително и Литекс, който въобще не участва за никакво първен ство в момента с първия си отбор, но играе за купата на страната, което също е световен парадокс. И при цялата тази абсурдна ситуация безхаберниците от БфС имат наглостта да организират срещи, да канят някакви експерти и да заблуждават и без това обезсърчените фенове на футбола. Пълната им некадърност е видима дори от сравнението с минали времена.

 

През 1984 година у нас бе внедрен съветският опит, за да има повече голове в мачовете, да не се присъжда точка при равенство 0:0. За великата Висша лига на СССР това наистина бе проблем, защото там головете падаха по-рядко от продажбата на кока-кола в съветски ресторант. И какво се получи при внедряването на съветския опит - на десетина мача от тогавашното първенство в последните минути двата отбора си разменяха гол при комични обстоятелства. За да получат все пак по една точка при тогавашната система с две за победа и една за равенство. Дори тъпоглавците от онова време прозряха, че са направили гаф, и се отказаха от нововъведението си. Защото и те имаха някакво усещане за приличие, докато при днешните управници на БфС гьонсуратлъкът е издигнат в ранг на политика. Единственото им занимание е да бъдат нагли.

 

И ще видите, че догодина ще се родят поредните абсурди. И нови недоправила, защото тези хора друго не могат да сътворят. Те просто не могат, не знаят и не умеят друго!

 

Жаклин Михайлов, "Тема спорт"