Мо Фара и Рут Бейтия номер 1 за годината

неделя, 16 октомври 2016 г. | Прочетена: 1615308
Автор:
Мо Фара
Мо Фара
Принт Свали PDF
- Аа +

Двамата бяха наградени на официалната церемония на ЕАА във Фуншал (Португалия)


Мо Фара (Вбр) и Рут Бейтия (Исп) получиха наградите за най-добър атлет и атлетка на Европа за 2016-а на официалната церемония на ЕАА във Фуншал (Португалия). Призът за изгряваща звезда при младите атлети получи Марк Хес (Гер), а при девойките първа е Нафисату Тиам (Бел).

 

Рекордните 200 000 фена са дали гласа си за анкетата на ЕАА. 33-годишният Фара печели приза за трети път след 2011-а и 2012-а година. По този показател той е първия мъж ставал три пъти №1 в Европа. На олимпиадата в Рио Фара стана и втория атлет в историята, който дублира титлите си на 5000 и 10 000 м.

 

При дамите заслужено призът отиде при Рут Бейтия (Исп). Тя спечели през лятото първо европейската титла в скока на височина в Амстредам, а после и олимпийската в Рио. И в двете състезания непосредствено след нея се нареди българската прима в сектора Мирела Демирева. Призът на Бейтия връчи президентът на ЕАА Свен Арне Хансен.

 

Първият му заместник в Европейската атлетика, президент на БФЛА и АБАФ Добромир Карамаринов (на снимката) връчи наградата на немския троен скачач Марк Хес за изгряваща звезда при младежите. Хес спечели в Амстердам Европейската титла и то само ден преди да навърши 20 г.

 

През пролетта той се окичи със сребро от световното в зала в Портланд. Тиам пък заслужи приза при девойките златото в седмобоя при жените от олимпиадата в Рио. За титлата тя победи с 35 т дори двукратната световна шампионка Джесика Енис-Хил (Вбр). Тиам имаше честта да получи своята награда от президента на ИААФ Сър Себастиан Коу.

 

ТОП за деня