Легендарният Сашо Томов: Настръхнах за Елица

петък, 19 август 2016 г. | Прочетена: 1846811
Автор:
Александър Томов
Александър Томов
Принт Свали PDF
- Аа +

Операция на прешлена едва не прекратява кариерата на боркинята


"Сърцето ми изтръпна, като гледах мача на Елица. Направо настръхнах", призна развълнуван борцовата легенда Александър Томов. Вълнението от битката за бронзовия медал в кат. до 48 кг между Елица Янкова и аржентинката Патрисиа Бермудес обзе цяла България в ранните часове на четвъртък. Българката поведе с 5:0, но в последните секунди на първата част едва не беше туширана. Тя беше в ужасна ситуация, но беше спасена от сигнала за края на първия период. В края на срещата отново боркинята накара цяла България да трепери. Тя водеше със 7:2, но тогава беше прехвърлена, а резултатът стана 7:6. Янкова задържа преднината до финалния гонг. Българката беше на косъм да напусне тепиха, което щеше да означава загуба за нея в схватката.

 

"Успехът е голям, но най-важното беше, че се бори с ентусиазъм - обясни 5-кратният световен и европейски шампион Александър Томов. - Имаше много инфарктен момент в края на първата част. Направи грешка при носенето. Съперничката я затисна и едвам се отърва. Тя е момиче, което разбира борбата. Сигурен съм, че ще има още много успехи."


Янкова е състезателка на клуб "Левски". Привлечена е от президента на "сините" Александър Томов през 2010-а още като ученичка. В момента се готви от бившия национал Петър Касабов.

 

"Шеста година е при нас - разказа Александър Томов. - Много добро и послушно момиче. Уредили сме я да работи в системата на МВР, за да има сигурност дори и след като приключи със спорта. Опитваме се да задържим талантливите деца, макар че е много трудно.

 

Министърът ни помогна, защото в един момент бяха спрели заплатите. И той, и Елица са от Варна. Човекът се разпореди да преведат парите. Влезе в положение, защото ние иначе едвам връзваме двата края. Това е една от причините много от добрите борчета при момчетата да ни бягат. В миналото ги задържахме благодарение на казармата, но сега си търсят поприще."

 

Кариерата на 21-годишната Янкова е била поставена под въпрос преди 18 месеца. Тя получава тежка контузия на прешлен. Налага се операция. Възстановяването след нея е много тежко.
"Успя да се справи и с това - добави Александър Томов. - Имаше опасност да спре със спорта, но тя не се примири."

 

Елица Янкова записа три поредни победи в състезанието. Тя достигна до полуфинала, където отстъпи на Мария Стадник (Азер) след туш. Националката имаше възможност да отдъхне и да чака своята съперничка, която беше определена след репешажите.

 

"Бронзът значи много за мен - коментира Янкова. - Откакто е почнала олимпиадата, четем само негативни неща. Как сме били туристи. Исках да докажа и на българите, и на чужденците къде се намира нашата страна. Как още имаме лъвски дух. Нямаше какво да губя. Посвещавам успеха на себе си, на семейството ми, на целия щаб и на отбора."

 

Треньорът на бронзовата медалистка Петър Касабов беше първият, който вдигна във въздуха Янкова след сигнала за край на мача.

 

"Тя доказа, че е сред големите имена - допълни специалистът. - Стигна до отличието с много дух и характер. Показа ги в четирите си мача, преди да стигне до битката за медал. Има волята и качествата да направи още по-сериозни постижения. Стигна дотук с много труд и лишения. Трябваше да преодолее и доста контузии."


"България Днес"

 
®Livesport.bg /

ТОП за деня