Иван Чепаринов мечтае за мач със световния шампион

неделя, 16 февруари 2014 г. | Прочетена: {NUM_VIEWS}
Автор:
Принт Свали PDF
- Аа +

Иван Чепаринов разкри кой е спортният му идол, заслужено ли излезе Владимир Крамник победител от „тоалетната война“ с Веселин Топалов през 2006 г.


Иван Чепаринов спечели един от най-престижните открити турнири в световния шахмат. 27-годишният гросмайстор е вторият най-добър български шахматист в световната ранглиста на ФИДЕ след бившия световен шампион Веселин Топалов.


В интервю за bTV Чепаринов разкри кой е спортният му идол, заслужено ли излезе Владимир Крамник победител от „тоалетната война“ с Веселин Топалов през 2006 г. и целите си за близкото бъдеще.


Чепаринов също така се надява в скоро време да запише нова победа над актуалния световен шампион Магнус Карлсен. Шампионът от Гибралтар се върна назад към развоя на турнира, който той спечели след финална битка с Никита Витюгов.

 


„След петия кръг трябваше да спечеля всички срещи докрая, за да мога да се класирам за финала. В последния десети кръг играхме шест часа с Гата Камски. За финала имах късмет при тегленето на жребия и се паднах да играя директно на финала (б. р. жребият отреди другите двама лидери в класирането Никита Витюгов и Василий Иванчук да играят плейоф за финала). Така имах малко време да си почина“.


Чепаринов обръща внимание и на прочутия двубой за световната титла между Веселин Топалов и Владмир Крамник в Елиста през 2006 г. Серията от партии, прочули се в световен мащаб като „Тоалетната война“, кара Чепаринов (по това време секундант на Топалов) да вярва, че не винаги по-добрият побеждава.


„Живяхме с този мач в продължение на шест месеца. Спомням си всичко. Тогава се видя, че за да спечелиш не винаги е нужно да си по-добър. Веселин Топалов бе по-добрият шахматист тогава“.


Иван Чепаринов споделя, че има голям брой партии срещу актуалния световен шампион Магнус Карлсен и се надява в близкото бъдеще на нов двубой с норвежеца, а защо не и мач за световната титла.


„Имаме 13-14 партии с него, доста сме поиграли с него. Той има срещу всички по-добра статистика, но съм го побеждавал. Дай Боже в скоро време да се срещнем“.


За интересите извън шахмата.


„Не всичко е шахмат разбира се, но това е най-важното за мен. Това ми е кариерата, но има и много други неща, които ме интересуват. Сега съм малко контузен от футболен мач, който играх вчера (смее се)“.

 


„Физическата подготовка е много сериозна. Започнах доста сериозно да се занимавам с фитнес, футбол и тенис. Лично искам да благодаря на Алекси Йовчев, който е майстор на спорта, но и много добър фитнес инструктор. Тренирах преди години и тенис, страшно много ми харесва. Федерер е идолът ми“.


За новите технологии в шахмата и спорът между човека и компютъра.

„Компютрите са много по-силни от нас. Използваме ги за подготовката си и много ни помагат. Играл съм срещу програми. Доста е трудно като цяло, обаче няма смисъл да се играе“.


В заключение Чепаринов поясни, че съвсем скоро ще се впусне и в битката за европейската титла на континенталното първенство. Домакин на шампионата ще бъде Армения, а мачовете започват на 2 март. Класиране сред първите 20 ще позволи на българина участие в световната купа.

 

Notice: Undefined variable: ogImage in /var/vhosts/cms/cms/system/application/modules/news/controllers/ArticleController.php on line 736

ТОП за деня